Svanskog Järnvägsstation

Ett unikt Stationsmuseum, inget har förändrats sedan det sista tåget körde 1966.

JÅÅJs historia börjar 1976 då ”Järnvägsgruppen Åmål-Årjäng” grundas av nio tåg- och järnvägsintresserade personer. Detta var tio år efter att persontrafiken hade lagts ned på sträckan Åmål – Svanskog och exakt 60 år efter att Åmål-Årjängs Järnväg konstituerades 1916. De ville rädda så mycket som möjligt av de svenska järnvägarnas historiska dokument innan de försvann.
Stationen är verkligen sevärd då den bevarats och visar hur stationerna fungerade förr, innan datorerna gjorde sitt inträde. Här finns det väntsal, biljettlucka, kontor med mera och de gamla loken med sin unika vagnar är fullt körbara. Tack vare att den är så väl bevarad och unik i sitt slag har det under åren gjorts många film - och tv-inspelningar på plats.
I lokalen finns utställningar om JÅÅJ - järnvägssällskapet, Svaneholms brukshistoria och Gunnel Eklund - känd operettsångerska som sjungit på de stora scenerna i Sverige och ute i Europa.
Öppettider
INFO
Plats
2019 Måndag - fredag 10:00-14:00 1 juni - 20 augusti, därefter efter överenskommelse eller om vi finns på plats - med reservation.
Arrangör
JÅÅJ
Järnvägsgatan 1
662 50 Svaneholm
information@jaaj.nu
Namn
Svanskog Järnvägsstation
Adress
Järnvägsgatan 1
662 96 Svanskog
Kommun: Säffle
Beskrivning
Den gamla järnvägsstationen är idag ett unikt museum där miljön är bevarad. Vänthall, biljettlucka, biljetter, kontor med mera. Här har det spelats in flera svenska storfilmer då stationen är så unik och väl bevarad.
Vägbeskrivning
kör mot Svaneholm/Svanskog. Stationen ligger centralt
Tillbaka
Svanskog
Besök hemsida
Hus & kulturmiljöer

Priser

Pristyp: Inträde
Pris: 40 kr
Beskrivning:
Inträdet gäller alla utställningar.