Värmlands Vikingacenter

Flytta tusen år tillbaka i tiden, se och känn atmosfären med alla dina sinnen.
På Värmlands Vikingacenter finns en av norra Europas större utställningar om vikingatema. Utställningen visar en gata från 1000-talet i full skala. Hemmiljöer komplett med dockor av människor, med ljudmiljöer, hantverksutrustning och förklarande texter och bilder till varje miljö. I år finns det lite nytt på den mer permanenta utställningen. Det är också nytt att Vikingacentret lånat yxor och knivar gjorda i flinta som visas i båsen "Gammal till ny". Det finns mycket mer att både titta på och läsa om du vill få mer kunskap om vikingatiden. I centret finns café och souvenirförsäljning.
Båtar av alla slag har varit en naturlig del av vår kultur - fortskaffningsmedel mellan bygder, älskade farkoster med namn och historia.

Vikingaskeppet Glad av Gillberga. Vattnet, träet och järnet har format det som blivit Värmland. År 1995 byggdes vikingaskeppet Glad i varvslokalen Gladhall i Nysäter. Skeppet byggdes med gamla metoder efter ritningar och anvisningar från Vikingaskibshallen i Roskilde i Danmark. Förlagan är ett danskt krigsskepp från 1000-talet, återfunnet i Roskildefjorden. Skeppet är 17,5 m långt och ca 3 m brett. Ta med dig dina vänner, kollegor eller samla alla i din familj och pröva på att ro denna farkost! Det har plats för 13 årpar. Kanske är er skola i färd med att studera vikingatiden i klassen, kanske är ett besök hos oss ett bra grepp för att ge eleverna chansen att lära känna varandra under trevliga former, med roliga och spännande aktiviteter.

I den stora samlingslokalen visas olika utställningar under sommaren och film om Värmlands gamla historia när möjligheten uppstår. Under vintern kan du hyra lokalen för konferenser. Vikingafartyg Glad av Gillberga ligger några steg bort på Gladhem, följ bara vägen ner mot Byälven. Nyfiken på att se lite från det årliga Vikingatinget och rodd med fartyget Glad av Gillberga? Klicka på länkarna:
https://www.youtube.com/watch?v=nrfb6pwKRzQ
https://www.youtube.com/watch?v=52J48aPvMZk
Öppettider
INFO
Plats
2019: Öppet 1/6-1/9. Tis-Sön 11:00-17:00. Måndagar stängt
Arrangör
Värmlands Vikingacenter
Byälvsvägen
661 95 Värmlands Nysäter
foreningen@vikingaleden.se
Namn
Värmlands Vikingacenter
Adress
Byälvsvägen 1
661 95 Nysäter
Kommun: Säffle
Beskrivning
I samhället Nysäter, vägen till Borgvik över Byälven.
Vägbeskrivning
Från Säffle kör väg 175 mot Knöstad, mot Årjäng sväng av mot Nysäter. Vikingacentret ligger efter Byälvsvägen.
Tillbaka
Nysäter
Besök hemsida
Museum
Utställning
Vikingaleden/Säffle kanal
Historia