Cykla i Säffle

Kommer du på cykel eller har du cykel med dig

Här väntar det finfina möjligheter till bra upplevelser från cykelsadeln. Det finns både grus- och asfaltvägar. Varför inte cykla Värmlandsnäs runt? Ladda ner till din mobil eller skriv ut. Vi har fler förslag så kom gärna in till oss på Säffle turistbyrån för mer tips!

För dig som vill cykla till Åmål eller kommer från Åmål

Det finns en enskild cykelväg längs E45. Påfart i Åmål är via Bergsängsvägen norr om centrum. Cykelvägen är markerad som cykelbana och går, via tunnel, växelvis på båda sidor om E45. När du kommer till Säffle går vägen över i allmän väg vid Avelsäter. Vill du ta en längre tur mellan Åmål och Säffle kan vi rekommendera att cykla runt Sjövik till Säffle. Fortsätt på cykelväg/allmän väg genom Kasenberg för att ta väg till Sjövik eller ta av till höger mot Årbol innan du kommer in i Kasenberg. Här är en lite genväg till vägen runt Sjövik, se karta på Eniro och här hela turen runt Sjövik till Säffle.  

Cykel och vandrings-/gångled till Krokstad Herrgård och Duse Udde

Väl framme på Duse Udde finns det fler möjligheter att äta eller fika på Fyrens Restaurang. Glöm inte badkläderna för här erbjuds sandstrand eller klippbad i Vänern. Den ca 7 km långa leden går genom Krokstads vackra park längs med Byälven. Underlaget är grus och asfalt. Leden börjar vid Säterivägen, passerar strax nedanför Vattenverket vid Pressargatan. Vill du ha en karta i handen finns Säfflekarta att få hos oss på Säffle turistbyrå. Hos oss kan du också hyra cykel. Här hittar du vägen till Duse

Vill du upptäcka kustlandskapet vid Vänern?

Då gillar du denna tur, ut på Värmlandsnäs, en halvö med mil av småvägar , härliga stränder och i den sydvästra sidan en skärgård av små öar, unika bland alla Europas sjöar.  Vägen slingrar sin genom vacker landsbygd mellan bördiga fält och sträckor av skog. Här finns mycket sevärt och intressant som lämningar från stenåldern, bronsåldern och järnåldern. 

Under medeltiden då pilgrimerna gjorde sin väg från Västergötland till Norge, vandrade de via Värmlandsnäs bland andra vägar. Förmodligen stannade de till vid kyrkorna i Millesvik eller Botilsäter som fortfarande kan ses idag. Läs och skriv gärna ut Sevärt, tradtioner och minnesmärken längs pilgrimernas väg. Nutidens Värmlandsnäs bjuder också på upplevelser, Kulturladan i Ölserud, vandringsleder på Ekenäs, möjlighet att åka över till Lurö med Luröbåten, god mat och fika på Ekenäs gästhamn & camping, vandringsleder, gårdsbutiker och fina badplatser. Vägarna är både grus och asfalt.  Vägen från Säffle ut till Ekenäs på Värmlandsnäs hittar du här, det är 4 mil enkel väg! Här finns broschyr över några fornminnen att ladda ner och skriva ut.

Upptäck Värmlands Nysäter från cykelsadeln

Cykla i de vackra omgivningen i Gillbergadalen. Här finner du vägar som ger lite motstånd om du så vill. Nysäter Cyklar har satt samman turförslag, både enklare och kortare, till längre och krävande turer runt om i bygden. Här kan du även hyra mountainbikes. Här är direktlänk till Nysäter Cyklar.

Cykla i Glaskogens Naturreservat

Reservatet ligger i Årjäng, Arvika och Säffle kommun. De små grusvägarna som ringlar sig utefter sjöarna och genom skogen ger en total naturupplevelse med möjligheter att se vilda djur. Informationscentralen i Lenungshammar erbjuder mountainbikes som är speciellt anpassade för turer på grusvägarna. Glaskogskortet är din biljett till naturreservatet. Med kortet får du använda reservatets vindskydd, rastplatser, övernattningsstugor, soptunnor, torrtoaletter och ved. Pengarna som du betalar går direkt till vård och skötsel av Glaskogens Naturreservat. Vi rekommenderar att du köper Glaskogskartan! Här finns direktlänk till Glaskogens förslag på cykelturer.

Lantmäteriets karta rekommenderas, finns att köpa på Säffle turistbyrå.