Med egen båt i Vänern

I Europas största insjöskärgård finns många härliga platser att besöka! Upplev den unika miljön på Lurö! Vandra, bada i en Vänervik eller i bastu, ät gott, gå på museum, här finner du både stillhet och aktivitet. 

Lurö är en ö i mellersta Vänern och ingår i Lurö skärgård. Vänerns skärgård är Europas största insjöskärgård. Lurö ligger på gränsen mellan Dalbosjön i väster och Värmlandssjön i öster med åtta mil till Vänersborg och lite längre till Kristinehamn. 

Från Ekenäs på Värmlandsnäs finns det dagliga båtförbindelser med Luröbåten - från midsommar och fram till augusti. Det finns ingen reguljär trafik från Västergötland men vill du kan du åka över till Läckö slott över dagen från Ekenäs. Lurö och den omgivande skärgården är avsatt som naturreservat för att skydda de natur- och kulturhistoriska värdena. På Lurö finns naturhamnen Bösshamn eller vid gästbryggan på Stenstaka att lägg till vid. Här finner du Lurö Gästhärbärge & Krog där du kan övernatta och äta en bit god mat. Även på Luröbryggan kan du övernatta och få dig något gott att äta. Ladda gärna ner den vackra broschyren Väneröar. Där kan du läsa mer om just Lurö men även om Storön och Brommö. 
Foto Vindstlla Vänern av Mattias Holster.  

För dig som kommer med egen båt har Luröskärgårdens Natur- och Kulturförening samlat några av smultronställena i Lurö skärgård som är värda ett strandhugg. Bland rekommenderade strandhugg är ett besök på ön Vithall - "Lycksalighetens ö". Syskonen Gustav och Matilda Svensson växte upp och levde hela sina liv i den lilla fiskarstugan på Vithall och de var fiskarstugans sista ägare. Det var deras mamma "Vackra Anna" som gav ön smeknamnet "Lycksalighetens ö" en gång i tiden. Syskonen flyttade från Vithall 1959 och avled något år senare. Den äldsta stugan byggdes år 1822 och var ditflyttad från Djurö och kan vara bland den äldsta bebyggelsen på Vänerns öar. Stugan är idag ett ovanligt museum och dörren till stugan står alltid öppen och visar hur syskonen Gustav och Matilda en gång levde och verkade på ön. Gästboken som ligger på bordet vittnar om många besökare. På somrarna kan du även träffa på Higland cattle här.  

En av de mest populära hamnarna i Vänern är på Aspholmen. Här finns en privat och väl skyddad gästhamn där man kan ta en dusch och köpa glass och rökt fisk. Aspholmen är en riktig pärla med  blomstrande båtliv under sommarhalvåret. Det finns plats för upp till 20 fritidsbåtar och servicehus med både toalett och sopmaja.  Vi kan också rekommendera en grillkväll på Floghall där det även finns ett litet övernattningsrum. På klubbholmen Sandön finns det mesta en "båtfamilj" kan önska sig - gott om bryggplatser och uteplats med grill. 

Sätt av tid till ett besök på Bärön i Millesviks skärgård. Bärön är den största ön som mäter ca 1, 7 kilometer från väster till öster och har en bredd av ca 1 kilometer. Lurö natur- och Kulturförening arrenderar, driver och står bakom restaurering av av byggnader och bevarande av kulturlandskapet på ön. Missa inte att ta en avstickare upp i Säffle kanal i tid för något av sommarens många evenemang! Säffle gästhamn som ligger mitt i centrum utsågs 2012 till Vänerns bästa gästhamn! Vill du sjösätta din båt finns det flera båtramper i kommunen. Fler tips på sjösättningsramper, gästhamnar och vad som finns att se längs Säffle kanal hittar du här i broschyren Säffle kanal Vikingaleden