Säffle kanal - Vikingaleden

Din resa längs Säffle kanal tar dig från Vänerns öppna vatten in till Sveriges allra innersta hamn i Arvika. Du reser 80 km genom landskapet, med en stigning på knappt en meter och ofta med närhet till båda stränderna. Här och var öppnar sig sjöar framför dig med makalösa naturscener. Se historien längs vägen, njut och ta vara på nuet.

Säffle kanal byggdes 1837 och dimensionerades upp för att stå färdig i sitt nuvarande utförande år 1870. Det var Baltzar von Platen ledde förarbetet som förespråkade kanalens nytta. När Byälvens vattendrag kunde skapa direktförbindelse från det innersta av Värmland, ut till hela vida världen via hamnen i Göteborg, grundades bruk och blomstrande hamnlägen. 

Säffle kanal, som även kallas Vikingaleden, har nyttjats sedan urminnes tider och de många fornminnen och gravhögar som kan ses i området vittnar om att leden var betydelsefull för vikingarna. Vägen har även använst av pilgrimernas vallfärd till Olav den heliges grav i Nidaros. Från dessa tider finns mycket kvar att se och utforska.

Säffle Kanal har fem fina gästhamnar att stanna till vid Säffle gästhamn är en, fler gästhamnar hittar du här i denna länk. Och på denna länk hittar du båtramper i Säffle kommun . Längs vattenvägen finns bra möjligheter att proviantera, fika, äta och bada samt ett stort urval av övernattningsmöjligheter. Här och var öppnar sig sjöar framför dig med makalösa naturscener, bland andra Harefjorden norr om Säffle och Glafsfjorden, där du kör genom smala Ingesund innan du ser vattnet ligga vid staden Arvikas fötter som en jättegryta.

En självklar förtöjningsplats på vägen är Säffle, Sveriges yngsta stad, som du ser från dess vackraste sida. Älven vindlar sig rakt genom centrum med sina båtbryggor längs hela vattenbrynet, så att du lätt kan gå i land. Mycket tillgängligt för båtturister ligger turistbyrån på en ö mitt i älvfåran. I Säffle finns resans enda sluss, samt en femstjärnig gästhamn. Slusstider och mer fakta om kanalen och broar längs med färden hittar du här. Vid Nysäter smalnar vattenleden av och möter korsande landsvägar. Det är inte svårt att förstå att platsen varit mötes- och handelsplats sedan lång tid tillbaka. Här finns Värmlands Vikingacenter som består av vikingamuseum med café och kringliggande vikingaby, befolkad under sommartid. Vid vissa tillfällen kan du prova på vikingatida hantverk och lekar. Detta är också hemmahamn för vikingaskeppet Glad av Gillberga, skeppet som replikerats av ett vikingaskepp från 1000-talet. Under sommaren kan du och dina vänner också prova på att ro detta skepp! I Nysäter finns också Hantverkskafé, som har öppet alla daga under sommaren, Marknadsbodar från 1600- och 1700-talet, Nysäterhögen, som är från vikingatiden och troligen en grav och Nysäter Hem & Antik som lockar långväga gäster.

I vår broschyr Säffle kanal - Vikingaleden hittar du mer - Strandhugg & tips längs vägen !