Pilgrimsleden Västra Värmland

Pröva på Pilgrimsleden Västra Värmland som går från Ekenäs till Skillingsfors i Eda. Pilgrimsleden utgår från Lurö till Ekenäs, vidare upp till Skillingmark i Eda kommun.

Sträckan Ekenäs - Gunnerud

Denna sträcka är en del av Pilgrimsleden Västra Värmland som utgår från Lurö upp till Skillingmark i Eda kommun. Leden startar på Ekenäs, vid parkeringen, och går via allmän väg till Åkershus badplats. Där fortsätter vandringen på fina skogsstigar och gamla skogsvägar. Ta en paus vid Vitsand och få en fin vy över Vänern. Här finns vindskydd med grillplats och fin vy över Vänern. Vill du se mer Vänernvyer, börja din vandring runt Ekenäs udde. Lederna går ihop vid Åkershus.

Naturen skiftar från barr- och lövskog till öppna ängsmarker. Leden går vidar upp över Värmlandsnäs på mindre grusvägar som är allmänna vägar. På Värmlandsnäs finns det många kyrkor alla med egen berättelse. Många av dessa kommer du fram till, en del får du göra en avstickare till för att se. Läs mer om traditioner, minnesmärken, och de kyrkor som en gång brukades och de som fortfarande är i bruk på Värmlandsnäs 

Karta för utskrift


Vägbeskrivning:

Från Säffle centrum till Ekenäs, följ skyltning till Ekenäs. Det är 37,3 km enkel väg. Leden börjar vid Ekenäs gästhamn, skyltning vid servicehuset. 
Till Ekenäs kan du ta dig med buss på vardagar. Nummer 808 Säffle - Ekenäs, tidtabell hittar du i länken här www.varmlandstrafik.se 
På Ekenäs gästhamn och camping finns det sommartid restaurang och servicehus med toalett 

Fakta 

Antal leder: 1 
Längd: 9 km enkel väg 
Parkering: Ekenäs. Åkershus, liten parkering
Tillgänglighetsanpassat: Nej 
Vindskydd: Ja 
Naturreservat: Nej

Mer information om Pilgrimsleden finner du på: www.svenskakyrkan.se/arvika/pilgrim